Washingtons ejer nu igen Ukrainekrigen
- klauskondrup
- for 12 minutter siden
- 2 min læsning

Forsøget på at distancere sig fra krigen i Ukraine er slået fejl for Det hvide Hus. En ny administration har ofte mulighed for at ændre kurs i udenrigspolitikken. Hvis den magter det. Om der denne gang var tale om et egentligt forsøg, vil formodentligt blive diskuteret længe, men konklusionen er efterhånden klar og tydelig: I stedet for at frisætte politikken fra bindinger til den tidligere administrations retning, er den nye administration i Washington havnet i et morads, hvorfra der ikke synes at være nogen god udvej.
USAs nye regering forsøgte at posere som mægler: Washington postulerede at facilitere forhandlinger mellem Kyiv og Moskva; det var vinklen på de seneste måneders lederartikler i de vestlige nyhedsmedier. En illusion: De krigsførende parter er Washington og Moskva; Kyiv regimet er blot en stedfortræder, 'a proxy,' som USAs udenrigsminister og nuværende nationale sikkerhedsrådgiver til præsidenten Marco Rubio udtrykte det.
Det er primært ukrainere og russere som dør, men krigen handler om, at Kreml vil modsætte sig hvad Moskva opfatter som de facto NATO udvidelse ind i Ukraine. Krigen var forudset siden 1990erne hvor diskussionerne om NATO-udvidelsen begyndte. At det ikke lykkedes at finde sig til rette omkring Sortehavet peger på, at der er dybere problemer med supermagtens strategiske vision. Men uanset hvad man måtte tænke i Washington, så er USA toneangivende i NATO og derfor er krigen i den sidste ende Det hvide Hus' ansvar. Og Kremls selvfølgelig.
Måske forsøgte Det hvide Hus at undgå ejerskab til konflikten, men nu er det for sent. Det har været argumenteret at Washington kunne have vendt ryggen til og standset støtten til Kyiv, hvorved man ville kunne have bragt krigen til standsning og reddet Ukraine fra undergang. Om der kommer flere våben fra USA til de ukrainske væbnede styrker, vil tiden vise, men det er tydeligt, at de er løbet tør for mandskab til at betjene det. Den russiske Føderations væbnede styrker har nu indledt en offensiv mod de sidste forsvarslinjer i Donetsk og Lugansk.
Ukrainedebat.dk giver mulighed for at følge med i krigens gang gennem disse opdateringer ved geopolitikkyndig Klaus Kondrup (ph. d.).